SKPO

 

Bestuur, organisatie, scholen

Basisschool De Troubadour valt onder het bevoegd gezag van SKPO en maakt gebruik van een aantal algemene ondersteuningsfuncties die binnen het SKPO-stafbureau zijn georganiseerd. De stichting heeft vier brede basisscholen in Son en Breugel en 31 scholen in Eindhoven. De Eindhovense scholen maken onderdeel uit van een spilcentrum of zijn integraal kindcentrum (IKC). Alle SKPO-scholen werken samen met hun kinderopvangpartner aan de doorgaande ontwikkeling van kinderen van nul tot twaalf jaar. Van hen bieden er 32 regulier basisonderwijs en twee speciaal basisonderwijs (SBO). Daarnaast is er een basisschool speciaal voor nieuwkomers (kinderen die rechtstreeks afkomstig zijn uit het buitenland).

 

Koers

Leren met lef, hart en impact

Met 35 basisscholen midden in de Brainportregio draagt SKPO samen met anderen bij aan de ontwikkeling en toekomst van duizenden kinderen. We voelen ons verantwoordelijk om ieder kind een stevig fundament te geven. We investeren in de basisvaardigheden en bieden kinderen alle kansen in een inclusieve, veilige en rijke leeromgeving. Dat is onze maatschappelijke opdracht.

Ontwikkeling is onze superkracht

Wij geloven in de kracht van ontwikkeling!

Onze focus ligt op groei en leren. We dagen kinderen uit om steeds een stapje verder te komen, iets nieuws te leren en hun persoonlijkheid en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Ook voor het vakmanschap van ons als professional is blijven leren essentieel. We bieden mogelijkheden om te groeien en te ontwikkelen, individueel en samen. We creëren een rijke leeromgeving waarin iedereen met zijn eigenheid en talenten met plezier kan blijven leren op verschillende manieren. Iedereen in ontwikkeling: dat maakt ons veerkrachtig en leer-krachtig.

De toekomst inspireert ons

Wij leren voor de wereld van vandaag en morgen

Wij vullen de rugzak van kinderen met ervaringen, kennis en vaardigheden die hen helpen op hun pad in een snel veranderende wereld. We maken ze wendbaar en stimuleren hun creatief en kritisch denkvermogen. Digitale geletterdheid is daarbij onmisbaar. De wereld van morgen inspireert ons niet alleen, we willen ook goed voor onze wereld zorgen. Duurzaam denken en doen vinden we vanzelfsprekend. Goed voorbereid staan we open voor de toekomst. Uitdagingen die we tegenkomen, gaan we vol vertrouwen samen aan.

Verbinding maakt ons sterker

Wij investeren in de samenwerking met elkaar en met onze omgeving

Van en met elkaar leren staat centraal. Dit begint bij de kinderen, die van jongs af aan leren samenwerken. Dat gaat verder binnen teams, waar we samen verantwoordelijk zijn voor alle kinderen en elkaar. Ook scholen, directies, bestuur en staf investeren continu in onderlinge verbinding, waardoor we als collectief sterker worden. We halen buiten naar binnen en brengen binnen naar buiten. Door actief samen te werken met ouders en andere samenwerkingspartners die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, maken we ons onderwijs rijker. Onze internationale omgeving zorgt voor uitdagingen én kansen waarbij samenwerking de sleutel is. We maken werk van verbinding en het versterken van samenwerking, van kind tot partner.

De samenleving kan op ons rekenen

Wij dragen bij aan een mooiere maatschappij

Onze scholen zijn een maatschappij in het klein. Een plek waar kinderen in al hun diversiteit elkaar ontmoeten en met elkaar spelen, leren en oefenen. We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt, zichzelf kan zijn én nieuwsgierig is naar de ander: wie ben jij, wat zijn jouw drijfveren en wat is jouw perspectief? Door overeenkomsten en verschillen te erkennen en te benutten, kunnen we samen het verschil maken voor een mooiere wereld. We dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen tot wereldburgers die zich verantwoordelijk voelen voor zichzelf, de ander en de wereld.

 

Zo werken we bij SKPO

We zijn ervan overtuigd dat we onze maatschappelijke opdracht het beste kunnen realiseren door samen te werken vanuit de bedoeling. We leggen verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie vanuit wederzijds vertrouwen, met maximale professionele ruimte. Dit vertaalt zich in hoe we op en tussen scholen en met onze omgeving samenwerken. In hoe directeuren leidinggeven, hoe de staf ondersteunt, het bestuur zijn rol vervult, de medezeggenschap wordt betrokken en in hoe de raad van toezicht toeziet op de organisatie. Bij vertrouwen en ruimte horen transparantie en verantwoordelijkheid. We leggen intern en extern verantwoording af over de voortgang en de resultaten van onze doelen.

Meer van jezelf, meer vertrouwen, meer buiten de lijntjes.

 

Passend onderwijs

In het kader van passend onderwijs maakt SKPO deel uit van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Eindhoven (3007). Dit samenwerkingsverband is een netwerk van alle scholen voor basis- en speciaal (basis)onderwijs in Best, Eindhoven en Son en Breugel. De schoolbesturen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zorgplicht voor onderwijs van elk kind en het realiseren van een dekkend netwerk binnen de grenzen van het samenwerkingsverband. De schoolbesturen in het samenwerkingsverband kiezen ervoor om passend onderwijs zoveel als mogelijk binnen de eigen bestuurlijke geleding te realiseren. Ze organiseren en bekostigen uit de ondersteuningsmiddelen, die elk schoolbestuur c.q. elke school ontvangt, zelf de specialistische kennis over leerlingen met specifieke ondersteunings- en ontwikkelingsvragen. Hierdoor geven de schoolbesturen zelf zoveel als mogelijk vorm aan het dekkend netwerk vanuit de eigen onderwijskundige en pedagogische visie op onderwijs. Schoolbesturen, c.q. basisscholen, hebben zorgplicht. Dit houdt in dat wij als school verantwoordelijk zijn voor de onderwijsontwikkeling van ieder kind dat schriftelijk bij ons wordt aangemeld, ook voor leerlingen waarbij sprake is van extra onderwijsondersteuningsbehoeften. Als een kind dus bij onze school schriftelijk is aangemeld, hebben wij de verantwoordelijkheid om een passende plek te vinden.

Leerlingen moeten in beginsel zo dicht mogelijk bij de eigen fysieke en sociale leefomgeving van ouders naar school kunnen gaan. Voor leerlingen waarvan de onderwijsondersteuningsbehoeften de mogelijkheden van de reguliere basisschool overstijgen, is indien nodig gespecialiseerd onderwijs beschikbaar.

Om in aanmerking te komen voor een plaats binnen het speciaal (basis)onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. De TLV wordt door de school aangevraagd bij het samenwerkingsverband; uiteraard worden de ouders hierbij betrokken. De ouders geven in de aanvraag hun zienswijze aan. Als ouders niet instemmen met de aanvraag, dan wordt dit aangegeven bij de zienswijze. De TLV-aanvraag wordt door twee onafhankelijke deskundigen beoordeeld en zij adviseren het bestuur van het samenwerkingsverband over de toelaatbaarheid van een leerling tot het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs en over de geldigheidsduur van een TLV.

Ondersteuningsinformatie moet zo toegankelijk mogelijk zijn voor ouders en leerlingen. Als school zorgen we er daarom voor dat het ondersteuningsaanbod in de schoolgids is opgenomen. Er staat beschreven welke extra ondersteuning de school kan bieden aan leerlingen en de basisondersteuning die op (elke vestiging van de) school aanwezig is. De school is vrij om te kiezen op welke wijze informatie over de basisondersteuning opgenomen wordt in de schoolgids. Meer informatie is te vinden op de website van het samenwerkingsverband: https://po-eindhoven.nl/ouders/.