Audit onderwijskwaliteit (april 2025)
Op maandag 7 april en donderdag 10 april 2025 heeft er een audit plaats gevonden op onze school. Een audit is een onderzoek door onafhankelijke onderwijsprofessionals naar de kwaliteit van het onderwijs op De Troubadour. We hebben de audit zelf aangevraagd, omdat we nieuwsgierig waren naar de kwaliteit van ons onderwijs. We zijn voor het laatst in 2017 door de onderwijsinspectie bezocht. Dat vinden we veel te lang geleden! We hebben daarom zelf dit onderzoek zelf aangevraagd. Ook de politiek roept de regering op om elke school een keer in de vier jaar te bezoeken: kamer-eist-dat-de-inspectie-eens-per-vier-jaar-alle-scholen-bezoekt. Er is gekeken naar het pedagogisch klimaat, het lesgeven van de leerkrachten, het systematisch volgen van de ontwikkeling van leerlingen en of de school goed geleid wordt.
Welk oordeel is er gegeven?
Tijdens de audit is gebruikt gemaakt van de beoordeling van de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie beoordeelt scholen met een voldoende, onvoldoende of zeer zwak. In het verleden werd ook het oordeel ‘goed’ gegeven. Dat doet de inspectie nu niet meer.
De auditoren gaven ons terug dat het oordeel ‘goed’ zeker op zijn plaats was geweest voor onze school. De feedback die we ontvingen gaat vooral over het verder verfijnen van wat er al goed staat. Uiteraard zijn we heel trots op dit resultaat!
Welke feedback is er gegeven tijdens de audit?
Lerende en veilige schoolcultuur
- De auditteamleden benoemden een ontspannen, open en opgewekte sfeer. Ze voelden zich welkom en merkten een sterke gezamenlijke ambitie om alle leerlingen veel te laten leren én zich breed te laten ontwikkelen. Het team straalt uit dat iedere leerling telt.
Sterk en passend onderwijsaanbod
- Het onderwijsaanbod is zorgvuldig afgestemd op de leerlingpopulatie. Er is gekozen voor methodes die zorgen voor samenhang en een doorgaande lijn van groep 1 t/m 8. Wereldburgerschap werd expliciet genoemd als een voorbeeld voor andere scholen. De inzet van extra ondersteuning/ hulp voor leerlingen is doordacht en effectief.
Goede begeleiding en zicht op ontwikkeling
- Leerkrachten stemmen hun lessen af op basis van observaties, toetsen en leerlingwerk. Planmatig werken is zichtbaar in de praktijk, al kan deze in beleid nog explicieter beschreven worden.
Hoge verwachtingen en gezamenlijke ambitie
- Leerkrachten willen het volle leerpotentieel van een leerling benutten. Dit is hoorbaar in gesprekken en zichtbaar in het gekozen lesmateriaal. Er is sprake van betrokkenheid, eigenaarschap en teamverantwoordelijkheid voor het leerproces van iedere leerling.
Schoolklimaat en veiligheid
- Leerlingen gaven de school een ruime 9. Er is onderling respect en leerlingen voelen zich gehoord, al is er op dat punt bij de overblijf en ook in enkele klassen nog ruimte voor verbetering. Niet alle leerlingen weten wie de anti-pestcoördinator is of bij wie ze buiten de leerkracht terecht kunnen als er iets aan de hand is.
Resultaten en ambities
- De resultaten zijn op orde en er wordt op tijd bijgestuurd als uit analyses blijkt dat er iets nodig is. We houden de uitstroom naar het voortgezet onderwijs goed in beeld.
Sterke kwaliteitscultuur en sturing
- Onze kwaliteitskaarten en jaarplannen zijn doordacht en worden actief gebruikt. De doelen zijn voor iedereen helder en worden tussentijds geëvalueerd. Leerteams spelen hierin een belangrijke rol. Er is sprake van een professionele cultuur waarin feedback geven en ontvangen normaal is.
Aandachtspunten en opbouwende feedback voor fine-tuning
Hoewel het algemene beeld sterk positief is, zijn er enkele verfijningspunten benoemd:
- Bij het analyseren van de resultaten kunnen we meer kijken naar het handelen van de leerkracht. Niet alleen naar de lesmethode of leerlingen, maar juist ook naar wat wij anders hadden kunnen doen in onze les.
- Er is nu geen doorgaande lijn in wat wij verwachten van leerlingen als het gaat om gedrag of werkhouding. Als we hier gezamenlijk afspraken over maken, wordt het leren nog sterker.
- In ons taalgebruik naar de leerlingen toe kunnen we nog verder verbeteren, zodat we kinderen nog meer stimuleren om veel te leren en vertrouwen in zichzelf te hebben.
- Niet alle kinderen weten wie de vertrouwenspersoon en anti-pestcoördinator is. Dit kunnen we duidelijker maken richting de leerlingen.
Natuurlijk maakt dit ons erg trots op ons onderwijs. Er zijn geen grote blinde vlekken ontdekt en de feedback die gegeven werd is herkenbaar voor ons. Na afloop hebben we ons resultaat even gevierd met een kleine borrel.
We gaan volgend jaar en de jaren daarna actief aan de slag met deze feedback.